Skip to main content


Projek SAMA menyeru pendekatan serampang tiga mata – counter framing, kedaulatan undang-undang, dan mekanisme institusi – untuk mengurus, meredakan dan mencegah krisis yang disebabkan oleh ketegangan etno-agama seperti yang berlaku atas isu stokin KK , yang menyaksikan tiga kedai KK Mart mengalami serangan pengganas menggunakan koktel Molotov.

Counter Framing

Pertama, mestilah ada suatu counter framing untuk meneutralkan dengan berkesan ketegangan yang semakin meningkat. Penghasut etno-agama akan mencari setiap peluang untuk mengekalkan teori konspirasi bahawa Melayu-Islam sentiasa tersinggung oleh etnik minoriti, dan bahawa pengampunan adalah tanda kelemahan. Mereka tidak akan berhenti dengan KK. Selepas KK, mereka akan mencari bukti seterusnya bahawa orang Islam tersinggung. Pembingkaian balas – pengampunan – perlu mencuri guruh daripada penghasut.

Malaysia diberkati Islam yang mengajar kita untuk memohon maaf zahir batin, ‘memaafkan segala kesalahan yang dilakukan, baik zahir mahupun batin’ dan memaafkan orang lain. Di dunia Nusantara, maaf zahir batin hampir sinonim dengan Selamat Hari Raya.
Oleh itu, memohon dan menghulurkan kemaafan menunjukkan keagungan Islam dan kekuatan umat Islam, bukan kelemahan, yang diharapkan oleh para penghasut. Memaafkan dan menebus kesalahan juga amat ditekankan oleh kepercayaan dan budaya di Malaysia seperti agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh, Taoisme/Konfusianisme, dan adat resam anak negeri Sabah dan Sarawak.

Anda juga boleh menemui kata-kata hikmat ini dalam buku kanak-kanak yang memetik sumber yang tidak diketahui: “Yang pertama meminta maaf adalah yang paling berani. Yang pertama memaafkan adalah yang paling kuat. Dan yang pertama melupakan adalah yang paling bahagia.” Buku “Two sisters, one sarung” oleh Lorraine Yong adalah bacaan yang disyorkan untuk mana-mana orang dewasa dalam keadaan berkonflik.

Projek SAMA berbangga dapat bekerjasama dengan masyarakat sivil dan rakan media untuk menjadikan “maaf zahir batin” sebagai amalan 365 hari setahun, untuk diri kita menjadi orang yang lebih baik dan agar masyarakat kita lebih tahan terhadap pergolakan yang dibuat untuk mengejar politik, perniagaan dan keuntungan peribadi.

Kami berharap semua individu, organisasi dan institusi yang berfikiran sama akan menyertai gerakan organik semua rakyat Malaysia ini, oleh semua rakyat Malaysia dan untuk semua rakyat Malaysia, melalui kenyataan dan aktiviti dalam inisiatif kreatif mereka sendiri.

Kedaulatan undang-undang

Kedua, kedaulatan undang-undang mesti ditegakkan dengan berkesan. Polis harus bersungguh-sungguh menyiasat suspek keganasan domestik dalam tiga pengeboman Molotov Cocktail di cawangan KK Mart (26 Mac, Bidor; 30 Mac, Kuantan; 31 Mac, Kuching) dan pengeboman yang berlaku di Ayer Tawar, Perak (Januari 10) di rumah Ahli Parlimen Datuk Ngeh Koo Ham yang boleh membunuh beliau dan isterinya dalam tidur mereka.

Serangan bersiri ini menunjukkan bahawa mereka bukan percubaan rawak “khianat dengan api” (Seksyen 436 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun), tetapi “tindakan pengganas” “dengan niat untuk memajukan politik, agama, atau sebab ideologi” (Seksyen 130C Kanun Keseksaan, dibaca bersama Seksyen 130B, yang mengenakan 7-30 tahun penjara).

Polis juga harus mengejar netizen yang bersorak untuk pengeboman ini. Polis harus menggunakan Seksyen 130G Kanun Keseksaan yang menjadikannya satu kesalahan kerana menghasut, mempromosi atau meminta harta untuk perbuatan pengganas. Kesalahan di bawah seksyen ini membawa hukuman penjara maksimum 30 tahun. Sabitan ke atas mana-mana suspek di bawah Seksyen 130C dan 130G bersama Seksyen 130B Kanun Keseksaan akan menghantar mesej yang jelas bahawa tidak ada ‘pelanggaran undang-undang terpilih,’ seperti yang disebut oleh Ahli Parlimen Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau. https://www.malaysiakini.com/columns/677457. Ini akan meredakan suasana. Kami hairan mengapa Polis tidak bertindak atau tidak berupaya bertindak.

Kami tidak bersetuju dengan ‘penahanan’ Ketua Pemuda UMNO Dr Akmal Sallehuntuk siasatan di bawah Akta Hasutan (yang dinafikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim https://www.youtube.com/watch?v=_ZjypOrBilA) dan kami tidak terkejut sama sekali bahawa ia kelihatan lebih seperti isyarat politik yang dikira untuk menenangkan rakyat Malaysia yang cintakan keamanan.

Dari segi politik, melainkan Jabatan Peguam Negara (AGC) bebas daripada kawalan Eksekutif, pengacau dari dalam Kerajaan ada kemungkinan tidak didakwa walaupun mereka ditangkap oleh polis.

Pada asasnya, kami tidak bersetuju dengan gesaan untuk mendakwa sesiapa di bawah Akta Hasutan yang samar-samar dalam mentakrifkan kecenderungan menghasut, boleh dilaksanakan secara dua darjat, dan oleh itu adalah drakonian. Undang-undang harus dikuatkuasakan untuk menghukum dan menghentikan kemudaratan sebenar berlaku, dan untuk pendapat, hanya apabila ia secara nyata mencetuskan keganasan dan kemudaratan.

Mekanisme Institusi

Ketiga, kita memerlukan mekanisme multipartisan, lintas kementerian untuk mengurus, meredakan dan mencegah ketegangan etno-agama. Krisis KK tidak terkawal terutamanya kerana sikap berdiam diri pada awalnya oleh PM Anwar Ibrahim dan Menteri-menteri yang tidak bertindak, termasuk Menteri Perpaduan Negara Dato Sri Aaron Ago anak Dagang, Menteri Hal Ehwal Agama (PMD), Senator Mohd Na’im Mokhtar, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution dan Menteri Komunikasi YB Fahmi Fadzil.
Walaupun kepimpinan nasional Perikatan Nasional (PN) juga tidak bersuara menentang pergolakan oleh Dr Akmal Salleh, mereka sekurang-kurangnya menahan diri dengan tidak menyertai keretanya yang mendahului etnik.

Untuk mencegah dan menghentikan krisis masa depan, PM Anwar Ibrahim harus membentuk Majlis Persekutuan Hubungan Antara Komuniti yang dipengerusikan oleh beliau sendiri, dengan Ketua Pembangkang Parlimen, Perdana Menteri Sarawak, dan Ketua Menteri Sabah sebagai naib pengerusi, dan kedua-dua Menteri Perpaduan Negara dan Menteri Hal Ehwal Ugama sebagai pengarah eksekutif bersama untuk menjalankan bilik perangnya untuk sentiasa memantau mood orang ramai dan menawarkan campur tangan tepat pada masanya.

Ahli lain harus termasuk Menteri Dalam Negeri, Menteri Perhubungan, dan menteri lain yang dianggap perlu, penyokong kerajaan dan menteri bayangan Pembangkang. Penubuhan merentas kementerian akan membolehkan penyelarasan yang lebih baik manakala proses membuat keputusan berbilang parti akan mengikat semua pihak utama dalam Kerajaan dan Pembangkang daripada mengeksploitasi sebarang pertikaian etno-agama untuk keuntungan mereka. Majlis yang serupa harus ditubuhkan di peringkat negeri juga.

Dikeluarkan oleh:-
Projek SAMA

Leave a Reply